Kevätkirje 2020

Kevään kuulumiset Päiviltä, Kaskon pääluottamusmieheltä.

Edesmennyt lumeton talvi nostatti toiveita aikaisesta keväästä. Toisin kävi, tulikin koronakevät ja kaiken kukkuraksi takatalvi. Koronan tuoma poikkeustila vaikuttaa suuresti työntekoon ja yksityiselämään. Valtioneuvosto sääti yhteiskuntaan vaikuttavia määräyksiä. Yksi niistä oli, että päiväkodit pidetään auki. Perheet saavat päättää tuovatko jälkikasvunsa päiväkotiin. Suurin osa vanhemmista päätyivät suositukseen pitää lapset kotona. Koronan vaikutukset näkyvät päiväkodin arjessa. Osa henkilöstöstä tekee korvaavaa työtä, josta on sovittu esihenkilön kanssa. Korvaavan työn malli on ollut käytössä ennen koronan tuomaa poikkeustilaa. Korvaava työ on hyvä vaihtoehto, jos työntekijän työkyky sairauden tai muun työkyvynalentuman vuoksi estää tekemästä omaa työtään, mutta pystyy tekemään omia työtehtäviään muokattuna.

Korvaavasta työstä kannattaa keskustella työpaikka kokouksessa mitä se tarkoittaa, millaisissa tilanteissa sitä voidaan tehdä, mitä silloin tehdään ja kuinka korvaavasta työstä sovitaan. Keskustelun apuna voi hyödyntää virtuaaliohjaajaa. Lisätietoa löytyy helmen sivuilta töissä meillä -> sairastaminen. Osa henkilöstöstä tekee etätyötä. Etätyöstä tulee myös sopia esihenkilön kanssa. Etätyön toteuttaminen varhaiskasvatuksessa varsinkin lastenhoitajan tehtävässä voi olla haasteellinen. Etänä on mahdollista tutustua perehdytys- ja muuhun verkkokoulutusmateriaaliin. Etätyötä tehdessä tulee huolehtia, että työntekijällä on vaadittavat välineet ja lisäksi tavoitteet ja tehtävät on kirjattava sekä sovitaan yhteydenpidosta.

Helsingin kaupunki on avannut osaajapankin, johon tulee ilmoittautua mm. lähihoitajataustaiset työntekijät. Osaajapankin avulla kartoitetaan työntekijän koulutus ja osaaminen mahdollista siirtoa toisiin tehtäviä varten. Vallitseva poikkeustila on vähentänyt henkilöstön tarvetta päiväkodeissa, leikkipuistoissa ja kouluissa ja taasen lisännyt sosiaali- ja terveystoimessa mm kotihoidossa ja seniorikeskuksissa. Lisäksi on myös syntynyt uusia tarpeita; erilaisia kauppakassi- ja puhelin-/neuvontapalveluja. Oman työn loppuessa, Helsingin kaupunki on halukas työllistämään työntekijän uusiin tehtäviin, jossa voi hyödyntää omaa koulutustaan ja osaamista. Siirto tehdään 8 viikoksi ja työntekijä siirtyy uuteen tehtävään omalla työajalla ja palkalla. Jos uusi tehtävä on vaativampi ja palkka on isompi kuin oman tehtävän, maksetaan erotus lisänä. Hallinnollinen johtaminen säilyy vanhalla esihenkilöllä. Perehdyksestä sekä opastuksesta ja mahdollisesta suojautumisesta huolehtii vastaanottava työpiste. Henkilöstöltä pyydetään nyt joustoa ja myötämielisyyttä tänä poikkeavana aikana. Kaikkien työnpanosta tarvitaan.

Koronasta huolimatta kesätoimintaa suunnitellaan ja lomia suunnitellaan. Lomasuunnittelun periaatteet ja ohjeet tulee käydä henkilöstön kanssa. Esihenkilön tulee kuulla työntekijöiden lomatoiveet ja sen jälkeen tehdä päätökset. Poikkeustilan vuoksi lomat vahvistetaan vain kuukaudeksi kerrallaan ja vahvistus tulee viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin loman alkua.

Elämme poikkeusaikoja ja joudumme sopeutumaan tähän tilanteeseen. Arjen työ on muuttunut ja työyhteisöt ovat joutuneet mukautumaan uuteen arkeen. Poikkeusajatkin päättyvät aikanaan. Me teemme arvokasta työtä. Siksi onkin tärkeää, että työehtosopimuksia neuvoteltaessa tulee meidän Superilaisten työ huomioida. Neuvottelut ovat kesken vielä. Ajankohtaista tietoa neuvotteluista löytyy www.superliiton sivuilta Olen osa ratkaisua sekä ao814 fb sivuja kannattaa seurata.

Pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta ja muistakaa liikkua sekä nauttia arjen pikkuasioista. Kyllä se kevät ja kesä koittavat vielä

Päivi Salmén-Gren SuPerin pääluottamusmies, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala